Havbyen Bergen | Med kurs for framtiden | A5. Akvariet
1273
page-template-default,page,page-id-1273,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
ARTIKKELANNONSE
Sovende spermhval. Nye Akvariet skal være ledende på dyrevelferd hvor store skapninger skal kunne oppleves gjennom enestående digitale løsninger. Bilder/illustrasjon: Bay Ecotarium, Birgers Oterutleie

Norges nye internasjonale havsenter

Verdensledende kunnskapsformidling fra havbyen Bergen

Se for deg 25 000 kvadratmeter fylt med altoppslukende sanseopplevelser og revolusjonerende kunnskapsformidling om havet. Nye Akvariet skal bli et verdensledende kunnskaps- og formidlings-senter som byr på opplevelser du aldri har sett maken til tidligere.

– Vi skal skape havets svar på NASA. I dag vet vi mer om månen enn om havet, til tross for at dette dekker 70 prosent av jordens overflate. Sammen med de verdensledende kunnskaps- og forskningsinstitusjonene vi har i Norge, skal vi gjøre noe med dette, sier Aslak Sverdrup, administrerende direktør i Akvariet i Bergen og ansvarlig for prosjektet.

I over fem år har det vært jobbet med å planlegge prosjektet, og målet er å etablere det internasjonale havsenteret på Dokken i havbyen Bergen. Prosjektet er utviklet basert på FNs og Norges havstrategi.

– Vi skal bygge noe helt unikt. Noe som aktiverer kjærligheten til havet, sier Sverdrup.

 

Nasjonalarena for havet

Norge har verdens nest lengste kystlinje, og råder over et havområde som er mer enn fem ganger større enn vårt landareal. Når man skal bygge en nasjonalarena for havet, er havbyen Bergen et naturlig valg.

– I Norge har vi høyest antall havforskere per innbygger i verden, mens Bergen har soleklart aller flest med akademiske storheter som Havforskningsinstituttet og Universitetet i Bergen. Vi har i tillegg en rekke verdensledende selskaper innen maritim- og marin næring, forklarer Sverdrup og legger til:

– Bergen har det sterkeste kunnskapsmiljøet, den mest kompetente forvaltningen og det ledende næringslivet knyttet til havet i verden. Vi skal styrke samarbeidet fremover og utgjøre et viktig bidrag til Norge og verden.

Midt i hjertet av havbyen ligger Akvariet i Bergen, Det nasjonale Akvariet. I over 60 år har man skapt lærelyst og engasjement hos unge og gamle i både inn – og utland. Men Akvariets bygningsmasse er etter 60 år utdatert og nedslitt. Samtidig er kunnskap og bevissthet om havets betydning for oss mennesker viktigere enn noen gang.

– Akvarier i dag er viktige, men klarer i dagens form i begrenset grad å formidle de store problemene havet står overfor som eksempelvis bevaring av biologisk mangfold, klimautfordringer og plastforurensning. Vi må skape en arena som kobler forskning, næringsliv og befolkning på en helt ny måte. Du må egentlig glemme det du vet om akvarier i dag og forestille deg noe helt nytt, forklarer Sverdrup.

Nye Akvariet vil ha levende dyr og fisk, men det skal kun være individer som lever sitt liv i tilknytning til vann, og som har en formidlingsrolle. Store skapninger skal oppleves gjennom enestående digitale løsninger.

 

Kan stå ferdig allerede i 2025

Prosjektet har bred politisk støtte og mottatt finansiering fra Staten, Vestland Fylkeskommune og Bergen kommune samt en rekke næringslivsaktører. Hvis hovedfinansieringen kommer på plass som planlagt, kan prosjektet stå ferdig i 2025.

– Vi gleder oss til å starte finansieringsprosessen til høsten. Dette blir et spennende og godt spleiselag mellom offentlige og private bidragsytere. Kunnskapen om havet vil skape stor verdi for oss alle i fremtiden, sier Sverdrup.

 

Vil få store ringvirkninger for Norge

Et verdensledende kunnskapssenter om havet, der forskning, forvaltning og næringsliv kan vise frem sine løsninger vil gi folk og virksomheter kunnskap til å gjøre riktige valg for å bevare havet. I tillegg vil ungdom bli inspirert til å ta relevante utdannelser og både norske og utenlandske fagfolk til å jobbe i havnæringene.

– Når vi får mer kunnskap om havet inn i skolene og utdanningsinstitusjonene, vil det skape nye arbeidsplasser og ikke minst øke attraktiviteten til å jobbe innen havnæringene, sier Sverdrup.

 

Menneskeheten står overfor store utfordringer. Da må vi få mer kunnskap om hvordan det egentlig står til og hva vi skal gjøre.