Havbyen Bergen | Med kurs for framtiden | 18. Fra strandavfall til designmøbel
1267
page-template-default,page,page-id-1267,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
RÅSTOFF: Vanesa Sánchez García var med som frivillig for In The Same Boat (ITSB) Vestlandet i fjor. Bildet er fra Fedje, under en ryddeaksjon hvor Ogoori og ITSB jobbet sammen. Foto: Ogoori.eco

Fra strandavfall til designmøbel

Ogoori gjør strandrydding til business. Plasten de fjerner fra holmer og strender blir til lekre, resirkulerte designmøbler.

Verden har en begrenset mengde av ressurser, som jern, stål og olje. Linjærøkonomien forbruker ressursene i et stort tempo, sier Rune Gaasø, strandryddeentusiast og arbeidende styreleder i Ogoori.

Det ideelle selskapet Ogoori ble startet i Bergen i 2019, med utgangspunkt i prosjektet «From Beach to Boardroom». Lars Urheim, Jan Christian Vestre og Rune Gaasø begynte å snakke om hvordan de kunne lage en forretning av opprydding av havet, slik at plastryddingen ville gå av seg selv.

– Vi begynte å se på de verste plastfraksjonene, som er det strandavfallet som har ligget og blitt nedbrutt over lang tid. Kunne vi lage et råstoff av dette som noen ville ha? Etter en forskningspilot, kjørte vi i gang med bymøbelprodusenten Vestre, forteller Gaasø.

 

Ogoori sørger for miljøtesting av plasten, deretter oppsirkuleres plasten til et råstoff i granulatform med ulike kvaliteter. Plastgranulatet leies deretter ut til kunder som ønsker å bruke plasten i sine prosjekter, som benker fra Vestre som kan settes ut i parker, byrom og på festivaler.

Leiemodellen for plastgranulat er ganske unik.

– Kundene kan leie plasten i to eller hundre år, forteller Gaasø.

– Poenget med en leiemodell er at kunden skal vite at vi skal ha den tilbake. Det innebærer at de må holde regnskap med plasten slik at den ikke ender som havsøppel til klimautslipp. Ressursen som plasten representerer, skal ikke gå til grunne.

– Vi vil fortelle en historie med benkene våre. Når du sitter på benken, kan du lese av en QR-kode og bli tatt med tilbake til stranden hvor plasten ble ryddet. Benken forteller historien om hvor den har vært tidligere. Slik blir også du som sitter på benken en del av historien.

Vestre-benkene med Ogoori-plast vil bli å se på Arendalsuken.

 

SIRKULÆR: Vestre-benken er laget av plastavfall som er ryddet i strandsonen.
Kundene kan leie plasten i to eller hundre år.