Havbyen Bergen | Med kurs for framtiden | 13. Styrekandidaten
1262
page-template-default,page,page-id-1262,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
GJENNOM NÅLØYET: Jørund Barth Vedøy jobber med digital innovasjon i BKK og er nyvalgt styrekandidat ved Vitensenteret VilVite i Bergen. Foto: Marius Pettersen

Styrekandidaten

Jørund Barth Vedøy (30) er en av tolv unge styrekandidater som danket ut 300 søkere til en styreplass i næringslivet i Bergen.

Jeg ble superhappy og hadde ikke forventet det! Jeg har vært med på andre initiativ i regi av Bergen Næringsråd og syntes dette virket spennende, forteller Vedøy om da han fikk invitasjon til å sitte i styret til Vitensenteret Vilvite.

Vedøy har fått denne muligheten igjennom Styrekandidaten, et pilotprosjekt som bidrar til at flere unge får profesjonelle styreverv.

– Jeg ønsker å bidra til å skape mer interesse for teknologi. Det passer strålende med Vilvite sine mål om å skape interesse for realfagene.

 

Teknolog i det grønne skiftet

– For meg var universitetsutdannelsen svært teoretisk. Den var utvilsomt verdifull fordi jeg et fagspråk og lærte meg å lære, men det er litt avstand til hva arbeidslivet etterspør.

Jørund ble ansatt som trainee i innovasjonsmiljøet i BKK etter masterstudie i informasjonsvitenskap ved Universitetet i Bergen.

– Jeg er en del av et ungt innovasjonsmiljø som finner nye løsninger for elektrifisering. Det er kjempeviktig i det grønne skiftet. Vi jobber som gründere og må gjøre alt fra markedsføring til salg og drift. Jeg får prøve meg på veldig mye forskjellig.

– Data kan bli den nye oljen, mener Jørund. Blir vi flinke til å foredle data fra industrien på Vestlandet, kan vi eksportere teknologien til hele verden.

– Et av prosjektene jeg har jobbet med er landstrømsselskapet Plug, som leverer landstrøm i havnene. Plug gjør det mulig for cruisetrafikken å bruke fornybar energi i stedet for fossile brennstoff. Det er essensielt for å bli kvitt smog i havnebyene.

Før korona var Bergen den tredje største cruisehavnen i Nord-Europa (600.000 turister per år), bare Rostock-Warnemünde og København var større.

 

Jobbskaping med roboter

– Min drøm for Norge, og Vestlandet spesielt, er at vi eksporterer kompetanse knyttet til kunstig intelligens. For å få det til, må vi investere i å bygge opp et kompetansemiljø. Ingen kommer til å tape på den investeringen.

Regjeringens perspektivmelding påpeker at det må skapes en million nye jobber i Norge frem mot 2060 for å opprettholde velferdsnivået vårt. Det tilsvarer 25.000 nye jobber i året.

– Det er veldig viktig at alle får en grunnleggende forståelse av maskinlæring og kunstig intelligens. Det kommer til å berøre livene og jobbene våre.

– Det medfører risiko, for eksempel for pasientsikkerhet, men også kolossale muligheter for jobbskaping, understreker Jørund Barth Vedøy.

Les mer på bergen-chamber.no/vaare-prosjekter/styrekandidaten/

 

Jeg er en del av et ungt innovasjonsmiljø som finner nye løsninger for elektrifisering