Havbyen Bergen | Med kurs for framtiden | 12. Bergen Opportunity
1261
page-template-default,page,page-id-1261,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
VERDENS STØRSTE: Tasha Prestø-He i hovedrollen under årets North Atlantic Seafood Forum. Foto: Marius Pettersen

Bergen Opportunity:

Ledelse er ikke det jeg trodde det var

Tasha Prestø-He tatoverte en skrei på armen som en kjærlighetserklæring til sjømatbransjen. Senere ble hun valgt som én av mange hundre dyktige søkere til å delta i talentprogrammet Bergen Opportunity.

Jeg har innsett at bakgrunnen min er et av mine viktigste konkurransefortrinn, sier, Tasha Prestø-He, key account manager i Lerøy Seafood.

Vi treffer 31-åringen dagen etter hun har ledet verdens største sjømatkonferanse for toppledere, North Atlantic Seafood Forum.

 

Visste lite om sjømat

– Det har vært helt fantastisk! Vi har hatt 160 foredragsholdere og 1600 deltagere fra hele verden. De tekniske løsningene har blitt vanvittig gode, forteller Tasha entusiastisk.

For første gang har konferansen vært heldigital. I tre dager har prominente foredragsholdere fra inn- og utland, inkludert statsminister Erna Solberg, holdt innlegg om fremtiden til sjømatbransjen.

– Jeg snublet litt tilfeldig inn i sjømatbransjen for fem år siden, men i dag kan jeg ikke tenke meg å jobbe i en annen bransje.

Mulighetene i sjømatbransjen ble ikke kjent for Tasha, verken på videregående i Trøndelag eller i studietiden på Norges Handelshøyskole (NHH).

– Jeg tror bransjen har en sterkere tilstedeværelse ved studiestedene i dag, men det er viktig at unge er klar over at sjømat er vår største eksportbransje etter olje og gass. Sjømat er et av våre viktigste bidrag for å nå FNs bærekraftsmål.

 

Vært streit hele livet

– Jeg har hele livet følt på forventninger om hvordan jeg som kinesisk jente skal oppføre meg, se ut og være, men de forventningene har ofte kræsjet med hvem jeg egentlig er.

Tasha flyttet med familien fra Kina til Trøndelag da hun var ti år gammel. Der gled familien godt inn i norsk kultur, men forventningene til barna var høye.

– Jeg vokste opp med strenge, kinesiske foreldre som stilte høye krav. Jeg har derfor alltid følt et press på å være skoleflink og «streit».

For tre år siden bestemte hun seg for å være mer seg selv og følge sin egen sti. Hun farget håret grønt og begynte å tatovere seg, blant annet har hun en skrei på armen.

– Det er ikke en gimmick for å selge mer fisk, men heller en kjærlighetserklæring til sjømatbransjen og de fantastiske naturressursene vi har i Norge.

– Jeg har kun fått positive tilbakemeldinger. Til og med foreldrene mine syntes det var kult. Og så er jeg heldig som har en åpen og tolerant arbeidsgiver som gir meg rom for å være meg selv.

Mangfoldsleder

Blant flere hundre høyt kvalifiserte søkere ble Tasha i 2020 valgt ut til talentprogrammet, Bergen Opportunity.

– Jeg har lært at mangfold er mye mer enn 50% kvinner og medarbeidere med innvandrerbakgrunn. Det handler om å øke lønnsomheten igjennom bedre rekruttering, bedre beslutninger og mer innovasjon.

I løpet av året har hun hatt jevnlige mentorsamtaler med Torbjørn Torsvik, direktør i PwC Bergen. Ledelse har vært et sentralt tema i mentorrelasjonen.

– Før målte jeg suksess etter klatring på karrierestigen. Nå ser jeg at det handler om å påvirke de rundt oss positivt hver dag, uansett stilling. Det gjør at man skiller seg ut og etter hvert får tillit.

 

Før målte jeg suksess etter klatring på karrierestigen. Nå ser jeg at det handler om å påvirke de rundt oss positivt hver dag, uansett stilling.