Havbyen Bergen | Med kurs for framtiden | 11. Havet lokket
1260
page-template-default,page,page-id-1260,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
Foto: Marius Pettersen

Havet lokket

– Bergen er en komplett klynge, med lange tradisjoner og mye erfaring. Aktørene i næringen er tett på hverandre. Det gir meg følelsen av å være der det skjer. Derfor er Bergen et godt sted å starte en maritim karriere.

Susanne Wermskog (27) fra Drammen tok en bachelor innen skipsfart og logistikk, før hun bygget på med en master i risk og finance fra University of Southampton. I starten av studiene var hun på utveksling i Tasmania på Australian Maritime College. Her fikk hun stadig mer innsikt i mulighetene innenfor det maritime. Et tilfeldig møte hos Rederiforeningen var det som skulle til.

 

Tok en råsjans

– Jeg var åpen i forhold til hvordan jeg ville bruke utdannelsen min. På vei ut fra møtet hos Rederiforbundet tenkte jeg: Der har vi det, det er dette jeg ønsker. Jeg tok en råsjans og byttet fra finans til den maritime næringen.

I studieløpet så vi ofte til Bergen på grunn av den maritime klyngen her. Da stillingen hos Norwegian Hull Club (NHC) dukket opp, med en perfekt kombinasjon av beliggenhet og fagområde, var jeg ikke i tvil.  Selv om jeg knapt hadde vært i Bergen tidligere, ville jeg starte karrieren min her.

I Solheimsviken i Bergen finner vi et av landets mest bærekraftige kontorbygg. Det er det første i sitt slag som er bygget i massivt tre. I januar 2021 flyttet Norwegian Hull Club inn i bygget som bærer det passende navnet «Skipet». Susanne og Erik er nyansatt i det verdensomspennende selskapet. Erik Larsson (27) tok bachelor i hjembyen Oslo. Mastergraden fullførte han på NTNU. Siden august 2020 har han jobbet som kommunikasjonstrainee hos Norwegian Hull Club.

– Jeg mener at verdiskapingen fra havet er bena som Norge skal stå på fremover. Derfor ble det tidlig klart for meg at jeg ønsket å jobbe i denne bransjen. Jeg søkte mye forskjellig da jeg var ferdig med studiene, men fellestrekket var Vestlandet. Jeg hadde faktisk ikke hørt om Norwegian Hull Club før, og det var tilfeldig at jeg kom over en ledig trainee-stilling her. På kort tid har jeg fått en helt annen forståelse av hvor viktig Bergen er som global aktør i den maritime næringen.

 

Trainee Vest gir økt synlighet

Norwegian Hull Club har jobbet i noen år for å gjøre seg selv mer synlig for nyutdannede. De har også satt seg mål om å øke mangfoldet i bedriften innenfor flere parametere.

– Susanne er et unntak som visste om oss fra før. De fleste unge forteller at de ikke kjenner til oss, forteller Hilde Førland, Chief HR Officer hos Norwegian Hull Club.

– Vi har derfor valgt å rekruttere flere nyutdannede gjennom Bergen Næringsråd sitt traineeprogram. Ved hjelp av traineeprogrammets kraft og omdømme kan vi nå de unge. Vi har også erfart at vi har begrenset kapasitet til å arrangere interne traineeprogram. Det er en trygghet i å vite at dette blir ivaretatt av Bergen Næringsråd.

 

En snuoperasjon er i gang i den tradisjonsrike bransjen

– Vi har jobbet bevisst med mangfold i flere år, og i den senere tid er dette enda mer forsterket i lys av FNs bærekraftsmål. Vi er en bedrift som selger kompetanse, og derfor er vi opptatt av mangfold. Vi jobber bevisst for å tiltrekke, beholde og videreutvikle kompetanse på både senior- og juniornivå, utdyper Førland.

Flerkulturell kompetanse verdsettes høyt i NHC.

– Vi må jobbe for å oppnå balanse både når det gjelder alder, kjønn og nasjonalitet. Ser du på rene tall er vi tungt mannsdominert, og spesielt på ledernivå. Da er det kjekt å se at vi klatrer på She Index for hvert år som går. Som arbeidsgiver har vi planer, vilje og et fokus på å jobbe med mangfold, men det tar litt tid å snu skipet.

Erik Larson syns det er tøft at Norwegian Hull Club tør å satse ungt. Han mener at flere bør sette seg inn i mulighetene som maritim bransje kan by på.

– Det er for mange som begrenser seg til en spesifikk plass, som oftest Østlandet. Flere burde utvide horisonten, da får de kanskje øye på andre muligheter. Selv ser jeg ingen grunn til å flytte fra verken Bergen eller Norwegian Hull Club, og jeg gleder meg stort til å oppleve Bergen uten restriksjoner.

 

SKIP PÅ LAND: Susanne Wermskog (27) fra Drammen og Erik Larsson (27) fra Oslo er samstemt om at Bergen er stedet for å bygge karriere.
Det er for mange som begrenser seg til en spesifikk plass, som oftest Østlandet