Havbyen Bergen | Med kurs for framtiden | 10. Norges mest populære utdanning
1259
page-template-default,page,page-id-1259,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
Utdannet ved NHH – nå investerer Maren Hjorth Bauer i havet. Foto: Kristin Svorte

Norges mest populære utdanning

Bachelorstudiet i økonomi og administrasjon ved NHH er Norges mest populære utdanning.  – Jeg har bruk for det jeg lærte på studiet hver eneste dag, sier Maren Hjorth Bauer. I dag leder finansgründeren Fynd Ocean Invest som investerer i bedrifter som løser utfordringer i havet.

Maren gikk ut med bachelorgrad fra NHH i 2006. Etterpå gikk turen til London og LSE, der hun tok master. Etter flere år i selskaper som McKinsey, Wilhelmsen og Orkla, tok NHH-alumnien det store spranget for fire år siden, da hun startet Katapult Ocean. I 2020 var hun med på å gründe Fynd Ocean Ventures. Hun kan ikke få fullrost NHH.

– Bergen er i seg selv en fantastisk studieby, med korte avstander, masse spennende mennesker og ikke minst fantastisk natur, sier hun. Likevel var studiemiljøet på NHH noe helst spesielt.

– Da jeg kom til Bergen og NHH, kjente jeg ingen, men i dag er mange av mine nærmeste venner nettopp folk jeg traff på skolen. Det er et flott studiemiljø, og ikke minst er selve studiet utrolig bredt og anvendelig. Her får man bruk for alle sider av seg selv, og det kan brukes til så mye, sier hun.

 

Bærekraft i fokus

Fynd Ocean Ventures er et investeringsselskap som skal investere i bedrifter som løser utfordringene i havet – samtidig som de gir økonomisk avkastning. Målet er å bidra til det grønne skiftet ved å bidra til utviklingen av økonomisk bærekraftig havrelatert industri.

– Vi skal investere i prosjekter knyttet til bærekraftig matproduksjon, bidra til bedre og mer bærekraftig utnyttelse av havets ressurser og ikke minst bidra til faktabaserte beslutningsprosesser, sier Maren.  NHH ga henne et bredt spekter av kunnskap og ferdigheter som hun nå benytter til fulle.

– På NHH lærte vi om alt fra finans og de tunge investeringsfagene, til markedsføring og prosjektstyring. Dette er ting jeg har bruk for hver eneste dag, sier hun. Hun er glad for at NHH de siste årene har fått økt fokus på viktigheten av bærekraft.

– Det var ikke så mye fokus på det da jeg gikk der, men det har blitt veldig mye bedre nå, sier hun.

I dag er bærekraft tatt inn som et eget læringsmål i alle studieprogrammene, og NHH tilbyr også egen master i energi, bærekraft og miljø.

– Ved NHH er forskning og undervisning innen bærekraft og klimaøkonomi svært viktig, med initiativ på tvers av institutt, sentre og forskningsområder. Høyskolen dekker en bredde som gjør at vi kan bistå med å løse utfordringer knyttet til bærekraft generelt og  til balansen mellom økonomisk utvikling og miljøpåvirkning spesielt, sier NHH-rektor Øystein Thøgersen.

 

Landets mest populære utdanning

Av i alt 5078 søkere hadde 2221 siviløkonomutdanningen ved Handelshøyskolen i Bergen på førsteplass. Det gjør studiet til landets mest populære.

Universitetet i Bergen følger hakk i hæl. Rettsvitenskapsstudiet ligger på tredje plass over de mest populære studiene i Norge – og slår Oslo, som ligger på en fjerdeplass. 1973 søkere hadde studieprogrammet med 390 plasser som førstevalg.

– Jeg tror det er nasjonalt anerkjent at jussutdanningen i Bergen er veldig god, og vi rekrutterer mange studenter fra Østlandet. Det er vi glade for, og det viser at UiB holder et høyt nivå, sier rektor Margareth Hagen ved UiB.

 

Øystein Thøgersen, NHH-rektor. Foto: Eivind Senneset
Bergen er i seg selv en fantastisk studieby, med korte avstander.