Havbyen Bergen | Med kurs for framtiden | 08 – En topp by å studere i!
1257
page-template-default,page,page-id-1257,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
Etter tre år som jusstudent i Bergen går turen til San Francisco for Eyolf Aarø. Foto: Kjell Jørgen Holbye.

– En topp by å studere i!

Da Oslo-gutten Eyolf Aarø skulle velge studieby, falt valget på Bergen og rettsvitenskap. – Jeg vokste opp et steinkast unna juridisk fakultet i Oslo, og ville skaffe meg nye impulser, forteller han.

Resultatet ble fire år som jusstudent i Bergen. Aarø forteller at studiene er litt annerledes lagt opp enn i Oslo, med mer gruppearbeid, tettere oppfølging og obligatoriske kollokvier.

– Det kreves litt mer kontinuerlig arbeid, og det gjorde det enklere å komme i gang med et nytt fag. Det synes jeg er bra, sier Aarø.

 

Livlig studentmiljø

Det er ikke bare studiene han er fornøyd med. Også Bergen som studieby har innfridd forventningene.

– Bergen er så liten og kompakt, med et lite sentrum der man får alt man trenger. Det er mange studenter som bor i sentrum, og selv om ikke UiB har noe egentlig campus, får man nesten følelsen av at sentrum er en stor studentby, sier Aarø.

– Det er et stort utvalg av barer og puber, og massevis av steder å møtes, iallfall før korona-pandemien slo til, sier han. Her finner man både store utesteder over tre etasjer og mindre og spesielle barer i Skostredet. Her er noe for enhver smak.

– Selv er jeg jeg glad i Hectors hybel som er et skikkelig bra og billig studenthangout. Det har blitt noen timer der, ja, smiler Aarø. Han er også opptatt av naturen som omkranser Bergen.

– Det er ikke mange byer der man er omgitt av fjell, selv om man er midt i sentrum. Her kan man bare gå 20 minutter opp en bakke, og så er man i et helt annet landskap. Det er nesten litt sprøtt, sier han.

 

Lett å skaffe bolig

Studenttilværelsen krever husvære, og Aarø har opplevd at det å skaffe seg tak over hodet som student i Bergen, går greit. Han har satset på å leie privat, og har tilbrakt studietiden i kollektiver sammen med studiekamerater. Og i Bergen sparer man lett noen kroner i forhold til hovedstaden.

– Det er nok litt billigere å bo i Bergen, jeg har betalt rundt 5 000 i måneden hele veien, sier Aarø.

– Men da har jeg også bodd i sentrum hele tiden. Det er rimelig kult å bo så sentralt for en såpass rimelig penge, sier han.

– Bortsett fra det andre året, har alle leilighetene vært helt fine og kurante, sier han.

 

Aktivt studentliv

I Bergen er det enkelt å finne andre ting å gjøre enn bare å studere. Som jusstudent vil Aarø fremheve Juristforeningen, en paraplyorganisasjon for alle studentaktiviteter for studenter ved fakultetet. Idrett, kultur og mer faglig orienterte aktiviteter står på agendaen. Selv har Aarø vært med på å arrangere fadderuke i regi av foreningen.

– Det er et veldig aktivt miljø, og de aller fleste studenter som er innom studiet deltar i en eller flere grupper, sier Aarø.

– Det siste året ble det blant annet startet en fallskjermklubb og en gruppe for gaming – så det er mye å velge blant, sier han.

Mest aktiv har Aarø vært i Springbrettet, en tverrfaglig studentgruppe som har som hovedoppgave å arrangere karrieredagene i Grieghallen, der arbeidsgivere møter studentene og driver rekruttering.

– Det har vært gøy og ikke minst veldig sosialt, for der deltar folk fra alle studieretninger, sier Aarø.

– Rent generelt kan jeg si at det er store muligheter for å drive med aktiviteter utenfor studiene, nesten uansett hva man er interessert i.

 

Oppskrytt regn

Men hva med regnet? Er det en utfordring å bo i en av verdens våteste byer? Ikke hvis vi skal tro Eyolf Aarø.

– Faktisk synes jeg det er litt overdrevet, og det regner slett ikke hele tiden. Eller så er det bare at man blir vant til det. I november og desember kan det bli ganske surt, men det kommer man gjennom. Dessuten har Bergen så mange andre kvaliteter at man kan leve med litt regn, sier han.

For Aarøs del går turen videre til San Francisco og en ettårig master i internasjonal juss. Han kommer til å savne Vestlandets hovedstad, men regner med at SF også har en del å by på. Og han kommer til å følge det samme rådet han gir alle som skal begynne å studere i en ny by:

– Det gjelder å være aktiv og prøve ut de mulighetene som tilbys, sier han.

– Derfor er det viktig å gjøre seg kjent, gå litt rundt og finn ditt eget Bergen! Det er ikke noen stor by, men den er mer enn stor nok til å gi ulike opplevelser til ulike folk.

 

STUDENTBYEN: Mer enn 30.000 studenter gjør Bergen til en spennende og attraktiv by. Bildet er fra Nygårdsparken. Foto: Agnieszka Iwanska, BA
Det er rimelig kult å bo så sentralt for en såpass rimelig penge.